My loved, GAPάκη! Μύχιες σκέψεις μπούκαραν στο μυαλό μου, όταν μου είπες πως θα με «φακώσεις» για το καλό μου. Και αναρωτήθηκα: Επειδή είσαι Έλληνας της διασποράς, θες να μας κάνει και εμάς Έλληνες της διασποράς για να δούμε τη... γλύκα; (clopy right, από ρήση φίλης)... Θες να μας ρίξεις και εμάς στα ξένα χέρια που είναι... αμφίσημα μαχαίρια; Η μαμά σου έδωσε το ΔΝΤ σου σήμερα; Μήπως σου λέει καθημερινά πως είσαι... νινί ακόμα για να κάνεις μεγάλα πράγματα; Μήπως και εσύ ο ίδιος το πίστεψες, με αποτέλεσμα να σε πιάσουν «κότσο» οι... σύμμαχοι; Ξέρεις, GAPάκη, ενώ εσένα που έχεις ένα... προβληματάκι, σου έχωσαν ένα ΔΝΤ για να τον καταλάβουμε εμείς, για τους άλλους είπαν να τους «προστατέψουν» και να μην τους χώσουν ΔΝΤ: Είπαν να τους κάνουν ένα ευρωπαϊκό ταμείο για να τους προστατέψουν, και μάλιστα σε χρόνο dt. Μην ξημερώσει αύριο η ημέρα και τους επιτεθούν τα κερδοσκοπικά «κοράκια». GAPάκη! Μήπως σε έπιασαν μαλάκα, και μαζί με εσένα και εμάς; Για πάρ' το homework αυτό...


Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Το «Ζ» του... ΠΑΣΟΚ

«Σωματείο» του ΠΑΣΟΚ παρακολουθεί
υπουργούς, πολιτικούς και κρατικούς αξιωματούχους


Με σκοπό την αξιολόγηση της «αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητάς τους»

 
«Για τα μάτια του κόσμου, πώς μπορείς και δε με...» γράφεις στο μπλοκάκι σου, Πάγκαλε, φως μου! Θυμάστε τι είχε γίνει πριν από λίγο καιρό με την αποκάλυψη ότι ο Πάγκαλος, αυτός που έδωσε χειροπόδαρα τον Οτζαλάν στους Τούρκους, κατ'  εντολήν του GAP είχε «ρουφιανομπλοκάκι» και κατέγραφε στα... κατάστιχά του τις επιδόσεις των υπουργών; Θυμάστε πως είχαν πει, εκεί στο μαγεΥτικό ΠΑΣΟΚ, πώς τέλος όλα αυτά και πάμε παρακάτω; Ε! ... Ορχιδιές!
 
Το ζήτημα της βαθμολόγησης των υπουργών δε φαίνεται να έχει κλείσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες από τους «ρουφιάνους» μου-απογόνους του Αρκουδέα στο ΠΑΣΟΚ, καθώς -παρά τις ενδοκυβερνητικές κόντρες, που λίγο έλειψαν να οδηγήσουν σε παραιτήσεις υπουργών (λέμε τώρα, γιατί σιγά μην παραιτούνταν τα ρεμάλια της Ηρώδου Αττικού)- το έργο της αξιολόγησης το έχει αναλάβει...
 
 


...μια μη κυβερνητική οργάνωση (e? I did not hear? How did you say it? I am sorry. sir, who are you?), ένα «σωματείο» (και ξανά: e? I did not hear? How did you say it? I am sorry. sir, who are you?).

Πρόκειται για το «σωματείο» με την επωνυμία «ΖΗΤΑ», το οποίο είναι «Σωματείο Πολιτικής Αξιολόγησης» και έχει τον διακριτικό τίτλο «ΖΗΤΑ» ή απλώς «Ζ» και ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.zitaindex.gr/. Το «Ζ» είναι μία μη κερδοσκοπική και Μη Κυβερνητική Οργάνωση, η οποία ιδρύθηκε το 2007 και ιδρυτές της είναι φυσικά πρόσωπα, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, παλαιό και νέο, σημιτικό και παπανδρεϊκό.  που υπέγραψαν το 2007 το σχετικό καταστατικό. Απέκτησε διοικητικό συμβούλιο τον Νοέμβριο του 2008.

Αποστολή-σκοπός «σωματείου» στενού μαρκαρίσματος
υπουργών και κρατικών λειτουργών

Αποστολή του «σωματείου», σύμφωνα με το καταστατικό του, είναι η αξιολόγηση της κρατικής εξουσίας με όρους ποιότητας, αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας, ώστε να ενισχύεται η κοινωνική ευθύνη των δημόσιων υπηρεσιών, η εμβάθυνση της Δημοκρατίας, η ενδυνάμωση της θέσης της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και η προώθηση της πολιτικής ενοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μεταξύ των σκοπών του σωματείου περιλαμβάνονται:
  • Η αξιολόγηση φυσικών ή νομικών προσώπων και οργανισμών που ασκούν εξουσία στον χώρο της πολιτικής, της διοίκησης ή της Οικονομίας.
  • Η προάσπιση των συμφερόντων και η εκούσια αξιολόγηση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων σε εθνικό, ευρωπαϊκό ή διεθνές επίπεδο.
  • Η ενθάρρυνση διενέργειας αξιολογήσεων και από άλλους φορείς σε όλα τα επίπεδα κυβερνητικής και διοικητικής δραστηριότητας. Η αξιολόγηση και η παρακολούθηση εφαρμογής του Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης της Ε.Ε..
Για την επίτευξη του σκοπού του, το «σωματείο» θα λειτουργεί ως «παρατηρητήριο» και θα χρησιμοποιεί κάθε επιτρεπόμενο μέσο που κρίνει πρόσφορο.

Βασικό εργαλείο του «σωματείου» θα είναι η δημιουργία ενός δείκτη με την ονομασία «ΖΗΤΑ», ο οποίος θα αποτελέσει ένα σταθερό μέτρο αξιολόγησης για τους ανθρώπους που ασκούν εξουσία και για τ’ αποτελέσματα της εκάστοτε πολιτικής τους.

Η δημιουργία του δείκτη, ο οποίος θα απαρτίζεται από ένα πλέγμα επιμέρους δεικτών με υποκατηγορίες, θα είναι αποτέλεσμα επιστημονικής εργασίας, την οποία θα πραγματοποιεί μια ειδική για τον σκοπό αυτό επιστημονική επιτροπή. Οι επιμέρους δείκτες θα προσμετρούν, π.χ., την ικανοποίηση των εργαζομένων, τη συνέπεια με εξαγγελίες, το κόστος επίτευξης αποτελεσμάτων, τις επιπτώσεις των αποτελεσμάτων, την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, την ικανοποίηση των πολιτών κ.λπ.

Δείκτης ΖΗΤΑ

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στη σχετική ιστοσελίδα του το «χαφιεδοσωματείο»:

«Ο δείκτης ΖΗΤΑ δεν αποσκοπεί στην παραγωγή ενός νέου θεωρητικού πλαισίου, αλλά στοχεύει στη δημιουργία σαφών, απτών και μετρήσιμων δεικτών για την εκτίμηση των αποτελεσμάτων της εκάστοτε πολιτικής που καταλήγουν σε πρακτικές προτάσεις για τη βελτίωση της ποιότητας της διοίκησης. Βέβαια, ο δείκτης ΖΗΤΑ όντας πολιτικός δείκτης διαμορφώνεται στη βάση επιστημονικών μεθόδων και τεχνικών.


»Η έμφαση δεν δίνεται σε μια στενά οικονομική και λογιστική εκδοχή, αλλά στη δημοκρατική και ανθρωποκεντρική λογική και φιλοσοφία, προάγοντας τη δημοκρατική εκδοχή της ποιότητας στη διοίκηση. Κριτήρια όπως η νομιμότητα, η δημοκρατική διακυβέρνηση, η κοινωνική ευαισθησία, η διαφάνεια, η λογοδοσία, η δημόσια ηθική και η ανθρωποκεντρική διοίκηση έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα και χρησιμοποιούνται συνδυαστικά με τις έννοιες της οικονομίας, της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας για τη διαμόρφωση του δείκτη ΖΗΤΑ.

»Στόχος είναι ο δείκτης ΖΗΤΑ να αποτελέσει το εθνικό μας εργαλείο για την αξιολόγηση και παράλληλα να αποκτήσει διεθνή αναγνώριση και εφαρμογή».

Τα ιδρυτικά μέλη

Το διοικητικό συμβούλιο του «ΖΗΤΑ», που συγκροτήθηκε στις 6-11-2008 μετά τις εκλογές της 8ης Ιουλίου 2008, απαρτίζεται από τους: Παναγιώτη Κανελλάκη, ως πρόεδρο, Γιώργο Βερνίκο, ως αντιπρόεδρο, και Παν. Ιωακειμίδη, Γιάννη Σεργόπουλο και Λένα Τσιπούρη, ως μέλη.

Όσο για τα ιδρυτικά μέλη του «σωματείου»; Δείτε τα εδώ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η γλώσσα είναι το «λογισμικό» ενός έθνους (Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ)

Η γλώσσα είναι το «λογισμικό» ενός έθνους (Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ)