My loved, GAPάκη! Μύχιες σκέψεις μπούκαραν στο μυαλό μου, όταν μου είπες πως θα με «φακώσεις» για το καλό μου. Και αναρωτήθηκα: Επειδή είσαι Έλληνας της διασποράς, θες να μας κάνει και εμάς Έλληνες της διασποράς για να δούμε τη... γλύκα; (clopy right, από ρήση φίλης)... Θες να μας ρίξεις και εμάς στα ξένα χέρια που είναι... αμφίσημα μαχαίρια; Η μαμά σου έδωσε το ΔΝΤ σου σήμερα; Μήπως σου λέει καθημερινά πως είσαι... νινί ακόμα για να κάνεις μεγάλα πράγματα; Μήπως και εσύ ο ίδιος το πίστεψες, με αποτέλεσμα να σε πιάσουν «κότσο» οι... σύμμαχοι; Ξέρεις, GAPάκη, ενώ εσένα που έχεις ένα... προβληματάκι, σου έχωσαν ένα ΔΝΤ για να τον καταλάβουμε εμείς, για τους άλλους είπαν να τους «προστατέψουν» και να μην τους χώσουν ΔΝΤ: Είπαν να τους κάνουν ένα ευρωπαϊκό ταμείο για να τους προστατέψουν, και μάλιστα σε χρόνο dt. Μην ξημερώσει αύριο η ημέρα και τους επιτεθούν τα κερδοσκοπικά «κοράκια». GAPάκη! Μήπως σε έπιασαν μαλάκα, και μαζί με εσένα και εμάς; Για πάρ' το homework αυτό...


Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής: Τα χειρότερα έπονται...

Τα «ψιλά γράμματα» του Μνημονίου της Ελλάδας με ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ


Τούμπες-κωλοτούμπες και ενίοτε πιρουέτες σε ρυθμό φοξ στροτ συμπεριλαμβάνονται στο Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής, τη συμφωνία Ελληνικής Κυβέρνησης-ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ δηλαδή, για όλους εμάς τους «πελατικοεγκέφαλους», όσον αφορά στις τσέπες μας-οικονομικά, στα εργασιακά αλλά και στο κοινωνικό γίγνεσθαι της χώρας.



Απολύσεις στο Δημόσιο, μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, μπαράζ νέων φόρων με τεκμήρια διαβίωσης και φορολογίας, πράσινοι φόροι και φόροι υπέρ Υγείας· επίσης, ιδιωτικοποιήσεις, αύξηση τιμολογίων σε σιδηρόδρομο και αστικές συγκοινωνίες και μεγάλες αλλαγές στο ασφαλιστικό είναι μονάχα μερικά από όσα περιλαμβάνονται στα λεγόμενα «ψιλά γράμματα» του Μνημονίου. Συνάμα, δεν αποκλείονται και έκτακτα μέτρα πέραν των προκαθορισμένων μεταρρυθμίσεων.

Μοναδικές κερδισμένες οι τράπεζες, οι οποίες με μια σειρά πρωτοβουλιών θα στηριχτούν από το κράτος. Ιδιαίτερη εντύπωση, για παράδειγμα, κάνει η δημιουργία Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο μάλιστα θα έχει τη δυνατότητα να παρέχει κεφάλαιο στις τράπεζες —αν χρειαστεί.

Αναλυτικότερα οι βασικότερες από τις μέχρι στιγμής άγνωστες λίγο-πολύ ανατροπές είναι οι εξής:


Απολύσεις στο Δημόσιο

Η αναφορά για το θέμα στο Μνημόνιο δεν επιδέχεται πολλών ερμηνείων· είναι σαφής: «Ο δημόσιος τομέας έχει καταστεί υπερβολικά μεγάλος και πολυδάπανος και πρέπει να γίνει μικρότερος, πιο αποτελεσματικός και ευέλικτος και να προσανατολιστεί στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους πολίτες».
Κυβερνητικά στελέχη —κατά καιρούς— έχουν ανοίξει τέτοια συζήτηση και... αναμένονται εξελίξεις.

Μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα

Και ενώ οι κυβερνώντες διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους πως δεν θα πειραχτεί ο μισθός του εργαζομένου στον ιδιωτικό τομέα, το Μνημόνιο τούς διαψεύδει, καθώς ζητά συγκεκριμένα «πιο ευέλικτους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα σε εναρμόνιση με τη μείωση μισθών στο Δημόσιο» και «μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου για τις μισθολογικές διαπραγματεύσεις στον ιδιωτικό τομέα»

Νέοι φόροι

Η συμφωνία Ελλάδος- Ε.Ε.-ΔΝΤ βρίθει προτάσεων-απαιτήσεων για επιπλέον φορολόγηση τόσο για τα υψηλά εισοδηματικά κλιμάκια όσο όμως και για τα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα.

Για παράδειγμα, όσον αφορά στην πρώτη κατηγορία, ζητά αύξηση φορολογίας ελευθέρων επαγγελματιών, αύξηση φορολογίας ειδών πολυτελείας, πρόσθετους φόρους σε εξαιρετικά κερδοφόρες επιχειρήσεις καθώς και σε υψηλής αξίας ακίνητα.

Υπάρχει όμως και μια δεύτερη κατηγορία φόρων που αναμένεται να πλήξει και τον απλό πολίτη. Γίνεται λόγος για «πράσινους» φόρους και φόρους «υπέρ Υγείας». Αν θεωρήσουμε ότι ως «πράσινοι» φόροι λογίζονται αυτοί για το περιβάλλον, θα πρέπει να ανησυχούμε για φοροτεχνάσματα, όπως με τα «πράσινα» τέλη κυκλοφορίας που οδήγησαν χιλιάδες κόσμου να καταθέσει τις πινακίδες του αυτοκινήτου του προκειμένου να αποφύγει το βαρύ χαράτσι; Συνάμα, ακούγεται έντονα η διάθεση να βρεθεί φόρμουλα για φορολόγηση των αυθαιρέτων.


Όσο για τους φόρους «υπέρ Υγείας», η λογική λέει πως θα φορολογηθούν κάποιες ιατρικές υπηρεσίες, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν επιβαρύνονταν. Εύκολα όμως αντιλαμβάνεται κανείς ότι η φορολόγησή τους θα ανεβάσει και την τιμή τους προκειμένου το βάρος να το επωμιστεί και πάλι ο πελάτης-φορολογούμενος.

Ασφαλιστικό

  •  Έγκριση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης πριν από τα τέλη Ιουνίου (αναφέρεται ρητώς στο Μνημόνιο).
  • Τα ασφαλιστικά ταμεία συγχωνεύονται και γίνονται τρία.
  • Ενίσχυση σύνδεσης μεταξύ εισφορών και παροχών με ενιαίους κανόνες που θα ισχύουν κατ’ αναλογία σε όλους τους σημερινούς και μελλοντικούς εργαζομένους.
  • Σύνταξη στα 65. Αυξανόμενη ηλικία συνταξιοδότησης αναλόγως με το προσδόκιμο ζωής.
  • Σύνταξη κοινωνικού χαρακτήρα με εισοδηματικά κριτήρια για εργαζομένους που βρίσκονται πάνω από την κανονική ηλικία συνταξιοδότησης.
Επιχειρήσεις

  • Ιδιωτικοποιήσεις: Στο Μνημόνιο αναφέρεται ρητώς και κατηγορηματικώς «μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στις εγχώριες βιομηχανίες».
  •  Αύξηση τιμολογίων σε ζημιογόνες ΔΕΚΟ, κυρίως σε σιδηρόδρομο και Μέσα Μεταφοράς. 
Αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας

  • Νομοθεσία για μείωση αδειών και άλλων δαπανών στη βιομηχανία.
  • Γρηγορότερες διαδικασίες για έναρξη νέων επιχειρήσεων.
  • Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων με μείωση καθορισμένων αμοιβών.
Υγεία

  • Διπλογραφικός λογιστικός έλεγχος των χρήσεων στα νοσοκομεία.
  • Δημοσίευση ισολογισμών.
  • Διαχωρισμός κλάδου υγείας από τον κλάδο συνταξιοδότησης.
  • Όλες οι σχετικές με την υγεία δραστηριότητες πάνε σε ένα υπουργείο.
Κοινοτικά κονδύλια

Μεγαλύτερη απορρόφηση. Θα υποβάλλονται προς έγκριση στα ευρωπαϊκά όργανα τουλάχιστον δέκα μεγάλα έργα ανά έτος.

Διαρθρωτικές πολιτικές

  • Αναδιοργάνωση διαδικασιών πρόσληψης-ενιαία Αρχή πληρωμών μισθών-εισαγωγή ενός απλουστευμένου συστήματος αποδοχών, με στόχο της εξοικονόμηση πόρων που θα καλύπτει τους βασικούς μισθούς και όλα τα επιδόματα, και θα ισχύει για όλους τους εργαζομένους στο Δημόσιο.
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση: Μείωση αριθμού διοικήσεων και αιρετών υπαλλήλων (προβλέπονται στον «Καλλικράτη»).
Δημοσιονομική διαχείριση

  • Τροποποίηση του νόμου του 1995 για τη διαχείριση του Προϋπολογισμού ώστε να γίνουν ριζικές αλλαγές.
  • Ανεξάρτητη Αρχή θα παρακολουθεί τα δημοσιονομικά του Κοινοβουλίου.
Τράπεζες

  • Περαιτέρω επέκταση του πακέτου ενίσχυσης. Βεβαίως και αυτή η κίνηση έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με όσα το ΠΑΣΟΚ διατυμπάνιζε προεκλογικά. Υπενθυμίζεται πως υποσχόταν ότι θα πάρει πίσω το πακέτο των 28 δισ., που προσέφερε η προηγούμενη κυβέρνηση στις τράπεζες.
  • Έμπρακτη στήριξη από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) σε τραπεζικά ιδρύματα που έχουν φερεγγυότητα, αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.
  • Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας —θα δημιουργηθεί με νόμο έως τα τέλη Ιουνίου. Υπεύθυνοι θα είναι ανεξάρτητα άτομα με αναγνωρισμένο κύρος, αλλά —βεβαίως— θα διορίζονται από την Κυβέρνηση και τον διοικητή της ΤτΕ. Στόχος του ταμείου η διαφύλαξη της φερεγγυότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα παρέχοντας κεφάλαιο στις τράπεζες αν χρειαστεί!!!!!!
  • «Μπαμπούλας» η ΤτΕ με ενισχυμένες αρμοδιότητες. Δυνατότητα αυξημένων και εξειδικευμένων ελέγχων και εποπτείας. Αυξημένο θα είναι και προσωπικό της.
Και νέα μέτρα

Εκτός από όλα τα παραπάνω, στο Μνημόνιο αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο και για νέα μέτρα. Θεωρείται δεδομένη η λήψη νέων μέτρων το 2013 και το 2014, ενώ επισημαίνεται ακόμη πως αν χρειαστεί υπάρχει περίπτωση να ληφθούν και έκτακτα μέτρα!
Και τέλος, για όλα αυτά η Κυβέρνηση, όπως αναφέρεται στο Μνημόνιο, θα καλέσει τους κοινωνικούς εταίρους να υπογράψουν ένα κοινωνικό συμβόλαιο για όλη τη διάρκεια του προγράμματος...

Συμπέρασμα: Ή εφοδιαζόμαστε με βαζελίνη ή μαζεύουμε ό,τι οικονομίες έχουμε και πάμε Παρίσι για να... χορέψουμε το τελευταίο τάνγκο. Ξέρετε... Βουτυράκι και... χεράκι.


Δείτε σε μορφή pdf το Μνημόνιο...

Μνημόνιο Συνεννόησης

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Η γλώσσα είναι το «λογισμικό» ενός έθνους (Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ)

    Η γλώσσα είναι το «λογισμικό» ενός έθνους (Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ)