My loved, GAPάκη! Μύχιες σκέψεις μπούκαραν στο μυαλό μου, όταν μου είπες πως θα με «φακώσεις» για το καλό μου. Και αναρωτήθηκα: Επειδή είσαι Έλληνας της διασποράς, θες να μας κάνει και εμάς Έλληνες της διασποράς για να δούμε τη... γλύκα; (clopy right, από ρήση φίλης)... Θες να μας ρίξεις και εμάς στα ξένα χέρια που είναι... αμφίσημα μαχαίρια; Η μαμά σου έδωσε το ΔΝΤ σου σήμερα; Μήπως σου λέει καθημερινά πως είσαι... νινί ακόμα για να κάνεις μεγάλα πράγματα; Μήπως και εσύ ο ίδιος το πίστεψες, με αποτέλεσμα να σε πιάσουν «κότσο» οι... σύμμαχοι; Ξέρεις, GAPάκη, ενώ εσένα που έχεις ένα... προβληματάκι, σου έχωσαν ένα ΔΝΤ για να τον καταλάβουμε εμείς, για τους άλλους είπαν να τους «προστατέψουν» και να μην τους χώσουν ΔΝΤ: Είπαν να τους κάνουν ένα ευρωπαϊκό ταμείο για να τους προστατέψουν, και μάλιστα σε χρόνο dt. Μην ξημερώσει αύριο η ημέρα και τους επιτεθούν τα κερδοσκοπικά «κοράκια». GAPάκη! Μήπως σε έπιασαν μαλάκα, και μαζί με εσένα και εμάς; Για πάρ' το homework αυτό...


Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Νόμιμοι οι γάμοι ομοφυλοφίλων και στην Πορτογαλία

ΝΑΙ από τον πορτογάλο πρόεδρο
Ανιμπάλ Καβάκο Σίλβα

Τελικά, έχουν δίκαιο όλοι όσοι λένε πως, άμα θέλεις κάτι πολύ, το Σύμπαν και διάφοροι άλλοι διαπλεκόμενοι συνωμοτούν για να γίνει το όνειρό σου πραγματικότητα. Και εγώ ήθελα να παντρευτώ φέτος στη Λισαβόνα τον καλό μου (δεν λέω κάτι άλλο για να μην κοκκινίσουν τα όποια... μάγουλα του όποιου αναγνώστη), με το δεδομένο ότι έχουμε προγραμματίσει ταξιδάκι μοναχά για πάρτη μας (δεν ορκίζομαι κιόλα) σε νότια Ισπανία, Γιβραλτάρ και Πορτογαλία. Και... ΝΑΙ, ΝΑΙ, ΝΑΙ, θα παντρευτώ!

Ας είναι καλά ο συντηρητικός πρόεδρος της Πορτογαλίας Ανιμπάλ Καβάκο Σίλβα, που αποφάσισε την περασμένη Δευτέρα να επικυρώσει το νόμο που προβλέπει γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, καθιστώντας έτσι οριστική την υιοθέτηση του μέτρου από το πορτογαλικό κράτος...


Το νόμο είχαν υπερψηφίσει τον Ιανουάριο τα κόμματα της Αριστεράς και του Κέντρου στο πορτογαλικό κοινοβούλιο, ενώ τα κόμματα της Δεξιάς είχαν ταχθεί εναντίον ζητώντας δημοψήφισμα. Είχε προηγηθεί η θετική γνωμοδότηση του συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας επί της συνταγματικότητας του νόμου, γνωμοδότηση-κρίση την οποία είχε ζητήσει ο ίδιος ο Ανιμπάλ Καβάκο Σίλβα.

Ο Πορτογάλος πρόεδρος θα επικυρώσει το μέτρο «θέτοντας στην άκρη τις προσωπικές του πεποιθήσεις», όπως χαρακτηριστικά επισήμανε, καθώς, στην περίπτωση που ασκούσε βέτο στο νομοσχέδιο, το μέτρο θα επέστρεφε στο πορτογαλικό κοινοβούλιο, το οποίο μπορεί με απλή πλειοψηφία των βουλευτών να τον υπερψηφίσει για δεύτερη φορά υποχρεώνοντας πλέον τον πρόεδρο να τον εκδώσει.

«Πιστεύω πως αυτό απλά θα συνέβαλε στην άσκοπη συνέχιση αυτής της συζήτησης, που θα αποσπούσε την προσοχή μας από τα σοβαρά (οικονομικά) προβλήματα της χώρας». (Τελικά, κάποιοι σε αυτόν τον ευρωπαϊκό Νότο έχουν μυαλό και δεν είναι έρμαια της όποιας «κηδεμόνας» ή «θείας»).

Ο πορτογαλικός νόμος για τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου δεν προβλέπει την υιοθεσία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πορτογαλία ήρε το 1980 την απαγόρευση σεξουαλικών πράξεων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, ενώ το 2001 πέρασε νόμο που προέβλεπε «πολιτική ένωση» ομόφυλων ζευγαριών.

Η αντίδραση της υποκριτικής
Καθολικής Εκκλησίας

Όσον αφορά στις αντιδράσεις; Στον επίμαχο νόμο είχε αντιτάχθηκε σθεναρά η Καθολική Εκκλησία στη χώρα, αυτή δηλαδή που βρομάει από τα σκάνδαλα με τους παιδόφιλους, με έναν επικεφαλής που δεν ήξερε και δεν άκουσε τίποτε για το... φόνο. Κάτι σαν το GAPάκη, δηλαδή.

Ωστόσο, επειδή εκεί στην έμορφη Πορτογαλία οι πολιτικοί έχουν όρχεις και δεν γλείφουν τον κάθε αλλοτριωμένο πορνοπαπά για να πάρουν κανένα ψηφαλάκι από το ανόητο «ποίμνιο», το κλεισμένο στο μαντρί-Εκκλησία, αντιστάθηκαν και είπαν ΟΧΙ στις πιέσεις της.

Και δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνουν αυτό: Το 2007, η πορτογαλική κυβέρνηση είχε επιτρέψει τις εκτρώσεις, ενώ τον επόμενο χρόνο επέτρεψε το διαζύγιο, ακόμη και με τη σύμφωνη γνώμη ενός από τους συζύγους.

Να σημειωθεί ότι το 90% του πληθυσμού είναι βαπτισμένοι καθολικοί, αλλά περίπου το 20% δηλώνουν πιστοί καθολικοί. Εδώ στην Ελλάδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η γλώσσα είναι το «λογισμικό» ενός έθνους (Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ)

Η γλώσσα είναι το «λογισμικό» ενός έθνους (Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ)