My loved, GAPάκη! Μύχιες σκέψεις μπούκαραν στο μυαλό μου, όταν μου είπες πως θα με «φακώσεις» για το καλό μου. Και αναρωτήθηκα: Επειδή είσαι Έλληνας της διασποράς, θες να μας κάνει και εμάς Έλληνες της διασποράς για να δούμε τη... γλύκα; (clopy right, από ρήση φίλης)... Θες να μας ρίξεις και εμάς στα ξένα χέρια που είναι... αμφίσημα μαχαίρια; Η μαμά σου έδωσε το ΔΝΤ σου σήμερα; Μήπως σου λέει καθημερινά πως είσαι... νινί ακόμα για να κάνεις μεγάλα πράγματα; Μήπως και εσύ ο ίδιος το πίστεψες, με αποτέλεσμα να σε πιάσουν «κότσο» οι... σύμμαχοι; Ξέρεις, GAPάκη, ενώ εσένα που έχεις ένα... προβληματάκι, σου έχωσαν ένα ΔΝΤ για να τον καταλάβουμε εμείς, για τους άλλους είπαν να τους «προστατέψουν» και να μην τους χώσουν ΔΝΤ: Είπαν να τους κάνουν ένα ευρωπαϊκό ταμείο για να τους προστατέψουν, και μάλιστα σε χρόνο dt. Μην ξημερώσει αύριο η ημέρα και τους επιτεθούν τα κερδοσκοπικά «κοράκια». GAPάκη! Μήπως σε έπιασαν μαλάκα, και μαζί με εσένα και εμάς; Για πάρ' το homework αυτό...


Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Στα σκουπίδια πετάμε 1 στα 4 φάρμακα που αγοράζουμε


Σκουπίδια… αξίας 1 δισ. ευρώ. Αυτή είναι η αξία των φαρμάκων που πετιούνται κάθε χρόνο στα απορρίμματα από τα χιλιάδες νοικοκυριά σε ολόκληρη τη χώρα επειδή είτε έχουν λήξει είτε έχουν χρησιμοποιηθεί ελάχιστα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), περίπου 1 στα 4 φάρμακα που προμηθεύονται οι Έλληνες από τα φαρμακεία το πετούν. Το κόστος δε αυτής της συνήθειας αποτιμάται ότι υπερβαίνει ετησίως το 1 δισ. ευρώ.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο σύνολο των φαρμάκων που αγοράζονται...


...το 5% παρουσιάζει παρενέργειες και οι ασθενείς το διακόπτουν, ενώ ένα άλλο 10% φυλάσσεται, και στη συνέχεια λήγει χωρίς να αξιοποιηθεί.

Την ίδια στιγμή, μόνο ένα ποσοστό που αγγίζει το 2% των φαρμάκων που διακινούνται στην αγορά επιστρέφεται στις φαρμακευτικές εταιρείες από τους φαρμακοποιούς ή τις φαρμακαποθήκες για καταστροφή λόγω λήξης της ημερομηνίας τους.

Φάρμακα-ρύποι

Επιστημονικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε Ευρώπη και Αμερική επιβεβαιώνουν ότι τα περισσότερα φάρμακα είναι προϊόντα-ρύποι, με επιπτώσεις στο περιβάλλον και με πιθανές μακροχρόνιες επιδράσεις στη δημόσια υγεία.

Περισσότερο ανθεκτικά είναι, σύμφωνα με μελέτες, τα αντιβιοτικά και τα αντιυπερτασικά που δεν διασπώνται εύκολα, γι' αυτό και προκαλούν μεγαλύτερες επιπτώσεις.

Όπως προκύπτει από τις ίδιες μελέτες, συνολικά 50 εκατ. συσκευασίες αποδεικνύονται άχρηστες για τα νοικοκυριά και καταλήγουν σε κάδους απορριμμάτων, γεγονός εξαιρετικά επιβαρυντικό για το περιβάλλον.

Σήμερα, καταστρέφονται μόνο τα ληγμένα φάρμακα που επιστρέφονται στις φαρμακοβιομηχανίες.
Ετησίως, καταλήγουν για αποτέφρωση από 130-240 τόνοι σκευασμάτων. Οι ποσότητες αυτές συγκεντρώνονται από τις εταιρείες διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων και μεταφέρονται συνήθως είτε στη Γερμανία είτε στο Βέλγιο, όπου και καταστρέφονται σε ειδικές αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις θερμοκαταστροφής επικίνδυνων υλικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η γλώσσα είναι το «λογισμικό» ενός έθνους (Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ)

Η γλώσσα είναι το «λογισμικό» ενός έθνους (Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ)