My loved, GAPάκη! Μύχιες σκέψεις μπούκαραν στο μυαλό μου, όταν μου είπες πως θα με «φακώσεις» για το καλό μου. Και αναρωτήθηκα: Επειδή είσαι Έλληνας της διασποράς, θες να μας κάνει και εμάς Έλληνες της διασποράς για να δούμε τη... γλύκα; (clopy right, από ρήση φίλης)... Θες να μας ρίξεις και εμάς στα ξένα χέρια που είναι... αμφίσημα μαχαίρια; Η μαμά σου έδωσε το ΔΝΤ σου σήμερα; Μήπως σου λέει καθημερινά πως είσαι... νινί ακόμα για να κάνεις μεγάλα πράγματα; Μήπως και εσύ ο ίδιος το πίστεψες, με αποτέλεσμα να σε πιάσουν «κότσο» οι... σύμμαχοι; Ξέρεις, GAPάκη, ενώ εσένα που έχεις ένα... προβληματάκι, σου έχωσαν ένα ΔΝΤ για να τον καταλάβουμε εμείς, για τους άλλους είπαν να τους «προστατέψουν» και να μην τους χώσουν ΔΝΤ: Είπαν να τους κάνουν ένα ευρωπαϊκό ταμείο για να τους προστατέψουν, και μάλιστα σε χρόνο dt. Μην ξημερώσει αύριο η ημέρα και τους επιτεθούν τα κερδοσκοπικά «κοράκια». GAPάκη! Μήπως σε έπιασαν μαλάκα, και μαζί με εσένα και εμάς; Για πάρ' το homework αυτό...


Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Αποτελέσματα επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα: Δεν είναι αγάπη αυτό που ζούμε...

...Είναι, σου λέω, πανικός, ένας μεγάλος «Τιτανικός»...

Ωραία λόγια και υποσχέσεις, και από έργα; 

Ο Mr. Pagkalos και ο «φανταστικός του κίνδυνος» έχουσι το «σολούσιον»





Kλάδο... τριανταφυλλαίας έτειναν άμα τη επιστροφή τους εκεί στη μαγευτική Άγκυρα ο Ερντογάν και ο Νταβούτογλου, οι οποίοι ήρθαν, και αφού κατέβασαν τα παντελόνια μας και φάνηκε το χάλια στρινγκ μας, τελικά, μας έχωσαν οκτώ δάχτυλα στον κώλο και όχι δύο παλάμες. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως τα οθωμανά βλέποντας το στρινγκ ξενέρωσαν και είπαν να κάνουν τη... δουλειά όσο γίνεται πιο γρήγορα και να την κοπανήσουν για τα πατρώα τους εδάφη. Χάλια το γούστο και το στένεμα, έλεγαν και ξανάλεγαν μεταξύ τους...

«Δεν έχουμε βλέψεις σε βάρος της Ελλάδας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Τουρκιάς, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός των Εξωτερικών του αναφέροντας με γλαφυρό τρόπο ότι «δεν υπογράψαμε τις συμφωνίες στην Αθήνα για να καταλάβουμε τα νησιά του Αιγαίου»!!! Τι λέτε, τώρα, καλές μου μουστακαλούδες οθωνουπούλες! Θέλετε και τη Θράκη; Και τη Γαύδο; Ε, τώρα που άρχισε το ξεπούλημα, και τα βγάλαμε όλα στον πλειστηριασμό, να σας τα δώσουμε. Άλλωστε, ευκαιρία είναι τώρα που σε καιρό ισχνών αγελάδων και τετράπαχων παχυδέρμων τα δικόγραφα και οι διοικούντες αυτή τη χώρα είναι φτηνοί. Κοψοχρονιά θα τα πάρετε. Τυχερούλες!

Τώρα, θα αναρωτηθείτε, τι τις έπιασες τις οθωμανοπούλες και λένε...

...ό,τι λένε και ορκίζονται για αυτά στον Αλλάχ, στο «βλακ κόλορ μίστερ πρέσιντεντ» Μπαράκ Ομπάμα και στην «Ιλαρά» του... Οι διαβεβαιώσεις τους είναι σαφές ότι εντάσσονται στις προσπάθειες που καταβάλλονται τόσο για να μετριαστούν οι αρνητικές και άκρως ανησυχητικές εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από τις μαξιμαλιστικές και προκλητικές απόψεις που εξέφρασε ο Ερντογάν (κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον κ. Παπανδρέου) όσο και για να προστατευθεί η νέα διαδικασία του ελληνοτουρκικού διαλόγου, η οποία εξελίχθηκε σε ένα προνομιακό πεδίο για την προώθηση των τουρκικών αξιώσεων.

Ο Ερντογάν προσπαθεί να ποδηγετήσει τα ελληνικά ΜΜΕ

Η προκλητικότητα του Ταγίπ Ερντογάν έγινε εμφανής και το Σαββάτο κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τους διευθυντές των ελληνικών ΜΜΕ. Εκεί, όταν του ετέθη το θέμα των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη, ο τούρκος πρωθυπουργός τα πήρε... εγκέφαλο, βγήκε από τα ιμάτια του και φάνηκε το δασύτριχο στέρνο του (οουουουοουου!), και κατηγόρησε τις ελληνικές εφημερίδες ότι λειτουργούν ως παράρτημα του... ελληνικού Πενταγώνου. Η άποψη του αυτή προκάλεσε την αντίδραση διευθυντή εφημερίδας, του ΕΘΝΟΥΣ, ο οποίος του επεσήμανε δηκτικά ότι «προφανώς δεν έχουμε τις ίδιες προσλαμβάνουσες σχετικά με την ελευθερία του Τύπου».

Η συζήτηση συνεχίστηκε σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα και σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της κυβέρνησης του με τους τούρκους στρατηγούς, με το δασύτριχο αγόρι-Ερντογάν να αποκρούει και μάλιστα κατηγορηματικά τις κατηγορίες ότι δεν τους ελέγχει, επικαλούμενος τις έρευνες που έχει προχωρήσει η κυβέρνηση του για την υπόθεση «Εργκενεκόν» και το σχέδιο «Βαριοπούλα».

Χάλια το... salad σου, GAPάκη μου!

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τα όσα είπε την Παρασκευή το βράδυ στο Χίλτον ο κ. Ερντογάν, χάλασαν την επικοινωνιακή καταιγίδα που είχε στήσει η Ελληνική Κυβέρνηση και κατέστησαν σαφές ότι τα νέα ανοίγματα που επιχειρεί να κάνει προς την Τουρκία όχι μόνο δεν θα έχουν κανένα απολύτως όφελος για την ελληνική πλευρά, αλλά θα εξωραΐσει την επιθετικότητα της Τουρκίας στα μάτια του διεθνούς παράγοντα, και θα συνεχιστεί ο διάλογος που είχε σταματήσει το 2004 με πολύ χειρότερους όρους και προϋποθέσεις.

Τα οκτώ... κωλοδάχτυλα

Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούν μια σειρά από κρίσιμες επισημάνσεις:
Πρώτον, η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να οδηγήσει το θέμα της υφαλοκρηπίδας στη Χάγη. Ο κ. Ερντογάν όχι μόνο δεν έδωσε καμία απάντηση στο ελληνικό αίτημα να μπει ένα χρονοδιάγραμμα στις διερευνητικές, αλλά ξεκαθάρισε: «Εμείς θα τα διευθετήσουμε. Ποιος θα έρθει να το κάνει για μας;»

Δεύτερον, οι διερευνητικές επαφές που συμφώνησε να αναθερμάνει ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Δρούτσας —για όσο διάστημα συνεχίζονται— θα πραγματοποιούνται κάτω από την δαμόκλειο σπάθη της απειλής πολέμου. Ο κ. Ερντογάν με εντελώς κυνικό τρόπο ξεκαθάρισε ότι το «κάζους μπέλι» της τουρκικής εθνοσυνέλευσης έναντι της πιθανής επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ δεν θα αρθεί μονομερώς παρά μόνο όταν η Ελλάδα εγκαταλείψει οριστικά το... δικαίωμά της!

Τρίτον, με την πρόταση του να πέφτουν άοπλα τα μαχητικά αεροσκάφη πάνω από το Αιγαίο ουσιαστικά επεκτείνει την τουρκική αξίωση για «αποστρατικοποίηση» και στον αέρα. Προτείνει δηλαδή ένα ειδικό καθεστώς, καθώς θα αναγκάζονται να πετούν τα ελληνικά αεροσκάφη πάνω από ελληνικά νησιά χωρίς όπλα!

Τέταρτον, όχι μόνο επιμένει στην πολιτική της αμοιβαιότητας για τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας, αλλά σκλήρυνε ακόμα περισσότερο τη στάση του συνδέοντας την εκλογή των μουφτήδων με την παραχώρηση τουρκικής ιθαγένειας για τους κληρικούς του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Πέμπτον, επιμένει σε πολυμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, μιλά συνεχώς για τις εγγυήτριες δυνάμεις, αμφισβητώντας έτσι την προοπτική να δοθεί λύση από τους ίδιους τους Κυπρίους. Όσον αφορά την εκτίμηση του ότι μπορεί να βρεθεί λύση έως το τέλος του 2010, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ενδεχομένως να υποκρύπτει την ύπαρξη σχεδίου Β’ για τα Κατεχόμενα προκειμένου να αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος από την Ισλαμική Διάσκεψη.

Έκτον, με τη λειτουργία του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, το οποίο —όπως ειπώθηκε— αποτελεί το βασικό όχημα συνεννόησης μεταξύ των δύο κρατών, εξασφάλισε ακόμα ένα τραπέζι στο οποίο θα μπορεί να «ρίχνει» τις απαράδεκτες αξιώσεις της. Άλλωστε όπως λένε έγκυρες διπλωματικές πηγές από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση του οργάνου ετέθησαν από την τουρκική πλευρά αρκετά μνημόνια, τα οποία απορρίφθηκαν επειδή ακουμπούσαν ζωτικά ελληνικά συμφέροντα. Το ερώτημα που γεννάται είναι τι θα γίνει όταν εκλείψουν τα τεχνικής φύσεως ζητήματα και τα θέματα χαμηλής πολιτικής;

Έβδομον, η προσπάθεια της Τουρκίας να αποψιλώσει παλαιότερες υποχρεώσεις της σε σχέση με τη λαθρομετανάστευση. Σύμφωνα με τη νεότερη συμφωνία, θα εξετάζει ετησίως μόνο 1.000 αιτήσεις επαναπροώθησης όταν από τα τουρκικά παράλια περνούν στη χώρα μας κάθε χρόνο περίπου 25.000 λαθρομετανάστες.

Όγδοον, ο κίνδυνος απομόνωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η απόφαση των δύο υπουργών που συμπεριλαμβάνεται στο κοινό ανακοινωθέν να επανασυστήσουν την ομάδα εργασίας για την προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας δεν έχει κανένα νόημα, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των κεφαλαίων που παραμένουν κλειστά για τη γειτονική μας χώρα έχουν μπλοκαριστεί από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η έκπληξη των ημερών:
ο Πάγκαλος νιώθει... ντροπή!


Μόνο ο Πάγκαλος και οι συν αυτώ δε βλέπουν τίποτε το ανησυχητικό. Μάλλον προσπαθεί να μας «κοιμίσει» και να μας παραδώσει και εμάς χειροπόδαρα, και μάλιστα χωρίς να έχουμε αλλάξει το χάλια στρινγκ, στα τουρκοθωμανά, τα οποία -ως γνωστόν- ξέρετε τι ανώμαλα που είναι...

Να θυμηθούμε τι είχε πει ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, αυτός που όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών το GAP, GAP το ανέβαζε, ελβετόψυχο αμερικανοτσολιά το κατέβαζε; Μιλώντας στο ελληνοτουρκικό φόρουμ των επιχειρηματιών (μη χέσω!) και αφού δεν είχε κανένα κιοφτέ στο στόμα, ξεστόμισε:


«Αισθάνομαι ειλικρινά εθνική ντροπή κάθε φορά που αναγκάζομαι να αγοράζω όπλα που δεν μας χρειάζονται, με βάση μια αντικειμενική εκτίμηση των κινδύνων που υπάρχουν στον σημερινό κόσμο για την Ελλάδα. Και ξέρω ότι και οι Τούρκοι αγοράζουν όπλα που δεν τους χρειάζονται, όχι για πραγματικούς, αλλά για φανταστικό κίνδυνο που προκύπτει από μια αντιπαράθεση που είναι δυνατόν και πρέπει να λυθεί πολιτικά, έτσι ώστε να βαδίσουν οι δύο λαοί μαζί για μεγαλύτερη ευημερία, αξιοποιώντας παραγωγικά τα κολοσσιαία ποσά που εσείς και εμείς σπαταλούμε γι αυτά τα όπλα».

Είναι γνωστό, βέβαια, ότι η σοβαρότητα και ο Πάγκαλος έχουν πάρει από καιρό «διαζύγιο», αλλά και από την άλλη πλευρά... έλεος! Και αρχίδια παλικάρι είναι, και άστοχος, και άχρηστος, και επικίνδυνος για το κοινό συμφέρον, τούτου το κράτους όπου όλοι ζούμε και ο Πάγκαλος κάθε λίγο και λιγάκι μας πατάει σαν τα σταφύλια του στην Κέα. Αυτά τα ξεζούμισε, εμάς προσπαθεί ακόμα. Και πόσο ακόμα εμείς θα βγάζουμε αυτό το παχύδερμο, το οποίο αλλάζει κατά το δοκούν τις απόψεις του, φορώντας κάθε φορά και άλλο κοστούμι; Και όσο να είναι, θέλει πολλά μέτρα τσίτι για να καλυφθεί ολόκληρος, και τέτοιες δύσκολες εποχές λεφτά για πέταμα δεν έχουμε.

Ο κ. Πάγκαλος, ακολουθώντας πιστά τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και τον Ευάγγελο Βενιζέλο -κάτι που δεν αφήνει περιθώριο αμφισβήτησης ότι πρόκειται για διαταγή του Πρωθυπουργού ο συγκεκριμένος τρόπος συμπεριφοράς-, επιτέθηκε αόριστα στους διπλωμάτες, δηλαδή σε αυτούς που υποτίθεται προωθούν σε πρακτικό επίπεδο τα εθνικά μας συμφέροντα στις χώρες του εξωτερικού. Παράλληλα, αποκάλεσε «φανταστική» την τουρκική απειλή, κάτι που σε πολιτικούς όρους μεταφράζεται σαν ολική υποχώρηση στα εθνικά θέματα, αν όχι αναγνώριση ανυπαρξίας αυτών (αφού προφανώς δημιουργούνται τεχνητά!), και αποκάλεσε εθνική ντροπή την αγορά εξοπλισμών, κάτι που μεταφράζεται ως πλήρης αχρήστευση των Ενόπλων Δυνάμεών μας και βγάλτε από το σεντούκι τα πέπλα και τη στολή της χανούμισσας της προ-προ-προ-προ-προ-προγιαγιά σας.

Τι έχει πει κατά καιρούς για GAP και Τουρκία

Θα μου πείτε, ξαφνικά, τι σε έχει πιάσει και έχεις μια εμπάθεια με τον Πάγκαλο, που είναι και πολύτεκνος, και εύθυμος, και υπέργηρος, και χάι και... και.. και... Για να θυμηθούμε, λοιπόν, τι έλεγε αυτός που τώρα έχει σεληνιαστεί και βλέπει «φανταστικούς κινδύνους»:

Κατηγορούσε τους Tούρκους ότι επιδεικνύουν «ιδιάζουσα θρασύτητα» στο θέμα των μουσουλμάνων της Θράκης και δήλωνε (ορθώς) ότι η ελληνική τακτική της καλής συμπεριφοράς προς την Άγκυρα δεν έχει αποδώσει ποτέ και πουθενά, επιτιθέμενος έτσι στα θεμέλια της τότε εξωτερικής πολιτικής Σημίτη-Παπανδρέου, η οποία ακολουθείται πιστά σήμερα από το δίδυμο Παπανδρέου-Δρούτσα, και την οποία μετέπειτα ακολούθησε και συνεχίζει να ακολουθεί και ο Θ. Πάγκαλος, ο αντιπρόεδρος της σημερινής Κυβέρνησης δηλαδή. (Έδωσε κάτι για τη θέση; Αναρωτιέμαι εγώ τώρα...).

Επετίθετο το 2000 στον νυν πρωθυπουργό και τότε ΥΠΕΞ Γιώργο Παπανδρέου για μια δήλωση του τελευταίου ότι «η Τουρκία δεν πρέπει να νιώθει πια περικυκλωμένη στο Αιγαίο». Σημειώνεται εδώ πως αυτή η προ δεκαετίας δήλωση από τον Γ. Παπανδρέου ως ΥΠΕΞ, σήμερα, με την επίσκεψη Ερντογάν με τον Γ. Παπανδρέου Πρωθυπουργό και τον Θ. Πάγκαλο να τον υπηρετεί πλέον πιστά, υλοποιείται.

Απειλούσε την Τουρκία ότι θα κλείσει το προξενείο της Κομοτηνής, εάν αυτό συνέχιζε τις ανατρεπτικές του δραστηριότητες στην Θράκη.

Αποκαλούσε επικίνδυνη την υποτιθέμενη «ασφαλή διέλευση» της τουρκικής κορβέτας που έφτασε έως το Σούνιο τον περασμένο Μάρτη, επισημαίνοντας μάλιστα ότι διενέργησε και έρευνες χωρίς τις σχετικές άδειες.

Αναπάντητες ερωτήσεις... παντού!

Αυτός ο ίδιος σήμερα αποκαλεί φανταστική απειλή την Τουρκία και εθνική ντροπή τον εξοπλισμό της Ελλάδος. Ανυπαρξία πολιτικού ήθους από τον Πάγκαλο; Ψεύδη και εξυπηρέτηση ιδίων συμφερόντων; Δουλική και αντεθνική θέση για τα εθνικά θέματα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα; Τι από όλα να σκεφθεί κανείς και πού να καταλήξει για τις πατάτες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης;

Και αναρωτιέται κανείς:
Άραγε οι πιλότοι μας που πέθαναν πάνω από το Αιγαίο αναχαιτίζοντας τους Τούρκους αντιμετώπιζαν μια φανταστική απειλή; Και αν, ναι, τότε γιατί τους έστελνε και τι θα πει στους γονείς αυτών των παιδιών που έπεσαν νεκροί αντιμετωπίζοντας μια «φανταστική απειλή»; Πως φταίνε η γραφειοκράτες και οι διπλωμάτες;

Άραγε οι Τούρκοι νιώθουν εθνική ντροπή, που έχουν δρομολογήσει έναν κολοσσιαίο μακροπρόθεσμο εξοπλιστικό πρόγραμμα μυθικού κόστους, με αμφισβήτηση των ελληνικών συνόρων σε Θράκη και Αιγαίο, την ίδια ώρα που η Ελλάδα αυτό-αφοπλίζεται;

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, που είναι δεκαετίες στην πολιτική ζωή του τόπου, μέλος του κόμματος εξουσίας που κυβέρνησε το περισσότερο κατά την Μεταπολίτευση, που κατείχε θέσεις-κλειδιά και ιδιαίτερα το ΥΠΕΞ, δε γνωρίζει ότι ο στρατός και ο εξοπλισμός είναι μια βασική παράμετρος της εξωτερικής πολιτικής κάθε χώρας, και δη μιας χώρας σαν την Ελλάδα με ασταθείς και επιθετικούς γείτονες; Είναι δυνατόν να μη γνωρίζει αυτή τη βασική αρχή της εξωτερικής πολιτικής ένας πρώην ΥΠΕΞ, όταν αυτό το γνωρίζει ένας πρωτοετής φοιτητής Διεθνών Σχέσεων; Φαίνεται πως κατά τη γνώμη του αποτελεί εθνική ντροπή να δίνεις στην ελληνική εξωτερική πολιτική ένα πλεονέκτημα και ένα μοχλό πίεσης… Μένει να μας διευκρινίσει για ποιο έθνος μιλάει διότι προφανώς δεν πρόκειται για ελληνική εθνική ντροπή αυτή που νιώθει!

Αυτοί οι «ικανοί» διπλωμάτες που «δημιουργούν αφορμές διαπραγμάτευσης, δηλαδή διαφορές» ποιοι είναι; Εάν πρόκειται για ξένους διπλωμάτες, είναι τόσο ανίσχυρη και ανίκανη η ελληνική πολιτική ηγεσία ώστε να μην μπορεί να αποτρέψει επί δεκαετίες την επιρροή ξένων κακοπροαίρετων διπλωματών οι οποίοι επιθυμούν για άγνωστους λόγους ελληνοτουρκική ένταση; Εάν πρόκειται για έλληνες διπλωμάτες, πώς είναι δυνατόν να έχουν τόσο ισχύ ώστε να δρουν ανεξέλεγκτα και να καθορίζουν μόνοι τους την εξωτερική πολιτική της χώρας; Δεν έχουν περάσει από τις εξετάσεις του Ελληνικού Διπλωματικού Σώματος; Πριν σταλθούν στα κατά τόπους πόστα τους, δεν έχουν δώσει διαπιστευτήρια; Το ΥΠΕΞ είναι ανίκανο να τους δώσει διαταγές και αυτές να εκτελεστούν από τα εκτελεστικά όργανά του, δηλαδή τους διπλωμάτες; Εάν κάποιος διπλωμάτης δεν εκτελεί διαταγή και προσπαθεί (πράγμα μάλλον απίθανο) να διεξάγει ένα είδος «ατομικής» εξωτερικής πολιτικής (διότι με τα λεγόμενα του κ. Πάγκαλου, περί αυτού πρόκειται), το ΥΠΕΞ γιατί δεν έχει τη δυνατότητα να τους ανακαλέσει και να τους εκδιώξει από το Σώμα;

Τα ερωτήματα είναι πολλά και ατελείωτα, αλλά πάλι «παγκαλικές» απαντήσεις θα πάρουμε, εάν δεν αποφασίσουμε επιτέλους να στείλουμε σπίτι του και αυτόν και όλους όσοι μεταφράζουν τον πολιτικό ορθολογισμό σε εξυπηρέτηση των προσωπικών τους συμφερόντων.

Και να πούμε, όπως θα έλεγε ένας από τους Μήτσους του Λαζόπουλου:
«Άι... χάσου, παπαγκαλάκι!»

...και θα είναι θαύμα αν σωθούμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η γλώσσα είναι το «λογισμικό» ενός έθνους (Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ)

Η γλώσσα είναι το «λογισμικό» ενός έθνους (Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ)