My loved, GAPάκη! Μύχιες σκέψεις μπούκαραν στο μυαλό μου, όταν μου είπες πως θα με «φακώσεις» για το καλό μου. Και αναρωτήθηκα: Επειδή είσαι Έλληνας της διασποράς, θες να μας κάνει και εμάς Έλληνες της διασποράς για να δούμε τη... γλύκα; (clopy right, από ρήση φίλης)... Θες να μας ρίξεις και εμάς στα ξένα χέρια που είναι... αμφίσημα μαχαίρια; Η μαμά σου έδωσε το ΔΝΤ σου σήμερα; Μήπως σου λέει καθημερινά πως είσαι... νινί ακόμα για να κάνεις μεγάλα πράγματα; Μήπως και εσύ ο ίδιος το πίστεψες, με αποτέλεσμα να σε πιάσουν «κότσο» οι... σύμμαχοι; Ξέρεις, GAPάκη, ενώ εσένα που έχεις ένα... προβληματάκι, σου έχωσαν ένα ΔΝΤ για να τον καταλάβουμε εμείς, για τους άλλους είπαν να τους «προστατέψουν» και να μην τους χώσουν ΔΝΤ: Είπαν να τους κάνουν ένα ευρωπαϊκό ταμείο για να τους προστατέψουν, και μάλιστα σε χρόνο dt. Μην ξημερώσει αύριο η ημέρα και τους επιτεθούν τα κερδοσκοπικά «κοράκια». GAPάκη! Μήπως σε έπιασαν μαλάκα, και μαζί με εσένα και εμάς; Για πάρ' το homework αυτό...


Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου


Το Παγκόσμιο Κύπελλο αποτελεί τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διοργάνωση στον πλανήτη και κάθε τέσσερα χρόνια καθηλώνει εκατομμύρια φιλάθλων σε όλο τον κόσμο.


Η αρχή έγινε το 1930 στην Ουρουγουάη και στη Νότια Αφρική τον Ιούνιο διεξάγεται η 19η διοργάνωση, καθώς το 1942 και το 1946 δεν πραγματοποιήθηκαν τουρνουά λόγω του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα 18 τρόπαια τα έχουν κερδίσει 7 διαφορετικά κράτη, με τη Βραζιλία να έχει τις περισσότερες κατακτήσεις με 5 —το 1958, το 1962, το 1970, το 1994 και το 2002. Τέσσερις κατακτήσεις έχει η Ιταλία, η οποία είναι η παγκόσμια πρωταθλήτρια αυτήν την στιγμή, ενώ —πέραν του 2006— έχει φτάσει στην κορυφή το 1934, το 1938 και το 1982. Η Γερμανία έχει πάρει το τρόπαιο 3 φορές (1954, 1974, 1990), από 2 φορές η Αργεντινή (1978, 1986) και η Ουρουγουάη (1930, 1950) και από μία η Γαλλία (1998) και η Αγγλία (1966).

Πιο αναλυτικά οι διοργανώσεις...




1930 - Ουρουγουάη
Στο πρώτο Μουντιάλ πήραν μέρος μόλις 13 ομάδες, 9 από την Αμερική και 4 από την Ευρώπη. Η οικοδέσποινα, Ουρουγουάη, ήταν η πρώτη παγκόσμια πρωταθλήτρια κερδίζοντας με 4-2 την Αργεντινή στον τελικό. Tο πρώτο γκολ στην ιστορία το θεσμού πέτυχε ο Γάλλος Λουσιέν Λορέν, ενώ πρώτος σκόρερ ήταν ο Αργεντινός Γκιγέρμο Στάμπιλε με 8 τέρματα.

1934 - Ιταλία
Το δεύτερο Μουντιάλ πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία με 16 ομάδες, ενώ για πρώτη φορά έγιναν προκριματικά στα οποία πήραν μέρος 32 χώρες.

Και πάλι η οικοδέσποινα ήταν η πρωταθλήτρια, με την Ιταλία να κερδίζει στον τελικό την Τσεχοσλοβακία με 2-1 στην παράταση, ενώ πρώτος σκόρερ ήταν ο Τσέχος Όλντριχ Νεγέντλι με 5 γκολ.

1938 - Γαλλία
Η Ιταλία έγινε η πρώτη ομάδα που κέρδισε δύο συνεχόμενα παγκόσμια κύπελλα, καθώς πήρε το τρόπαιο και στη Γαλλία το 1938.

Οι «Ατζούρι» κέρδισαν με 4-2 την Ουγγαρία στον τελικό του Παρισιού (Μονπελιέ), ενώ πρώτος σκόρερ του τουρνουά ήταν ο Βραζιλιάνος Λεονίντας με 7 γκολ.

1950 - Βραζιλία
Έπειτα από 12 χρόνια το Μουντιάλ επανήλθε στη Βραζιλία και είναι το μοναδικό στο οποίο ουσιαστικά δεν έγινε τελικός. Στα ημιτελικά έφτασαν Ουρουγουάη, Βραζιλία, Σουηδία και Ισπανία, δημιουργήθηκε όμιλος μέσα από τον οποίο αναδείχθηκε ο πρωταθλητής.

Η Ουρουγουάη πήρε τον τίτλο, καθώς μάζεψε 5 βαθμούς (2 νίκες, 1 ισοπαλία), ενώ η Βραζιλία 4 βαθμούς (2 νίκες). Τελικός θεωρήθηκε η μεταξύ τους αναμέτρηση. Η «Σελέστε» κέρδισε με 2-1 τη «Σελεσάο» μέσα στο «Μαρακανά», ενώ πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης ήταν ο Βραζιλιάνος Αντεμίρ.

1954 - Ελβετία
Στην συμπλήρωση 50 χρόνων της ΦΙΦΑ η διοργάνωση έγινε στο «σπίτι» της, στην Ελβετία, με τη Γερμανία να κατακτά το πρώτο της τρόπαιο ως Δυτική Γερμανία.


Στον τελικό έγινε το «θαύμα της Βέρνης», καθώς η Ουγγαρία είχε 32 ματς αήττητη, είχε κερδίσει τη 2η ομάδα των Γερμανών με 8-3 στον όμιλο, αλλά στον τελικό έχασε με 2-3. Οι Ούγγροι μάλιστα είχαν προηγηθεί με 2-0 στα πρώτα 8 λεπτά, ενώ πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης ήταν ο Ούγγρος Σάντορ Κόκσις με 11 γκολ.

1958 - Σουηδία
Το πρώτο τρόπαιο για τη Βραζιλία ήρθε στην 6η διοργάνωση, κερδίζοντας στον πιο παραγωγικό τελικό της ιστορίας τη διοργανώτρια, Σουηδία, με 5-2.

Την παράσταση έκλεψε φυσικά ο 17χρονος τότε Πελέ, ενώ ο Γάλλος Ζιστ Φοντέν πέτυχε 13 γκολ, επίδοση που αποτελεί μέχρι σήμερα ρεκόρ.

1962 - Χιλή
Η Βραζιλία έγινε στη Χιλή η δεύτερη χώρα που κατέκτησε το Μουντιάλ για δεύτερη συνεχόμενη φορά, κερδίζοντας την Τσεχοσλοβακία με 3-1 στον τελικό.

Ο Πελέ λόγω τραυματισμού αγωνίστηκε μόνο στα δύο πρώτα παιχνίδια, ενώ στους σκόρερς από 4 γκολ πέτυχαν οι Γκαρίντσα, Βαβά (Βραζιλία), Λεονέλ Σάντσες (Χιλή), Φλόριαν Άλμπερτ (Ουγγαρία), Βαλεντίν Ιβάνοβ (ΕΣΣΔ) και Ντράζαν (Γιουγκοσλαβία).

1966 - Αγγλία
Η Αγγλία στην πατρίδα της πήρε το μοναδικό μέχρι σήμερα τρόπαιό της, κερδίζοντας τη Γερμανία με 4-2 στον τελικό —στην παράταση—, με ένα γκολ πάντως που δεν μπήκε ποτέ.

Ο Τζεφ Χερστ είναι ο μοναδικός που έχει πετύχει χατ-τρικ σε τελικό, αν και στο δεύτερο και πιο σημαντικό γκολ η μπάλα χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι και εν συνεχεία στην γραμμή, όχι μέσα από αυτή.

1970 - Μεξικό
Η Βραζιλία και ο Πελέ επέστρεψαν δυναμικά το 1970 στο Μεξικό και με μαθήματα ποδοσφαίρου κατέκτησαν την κορυφή για τρίτη φορά, κερδίζοντας με 4-1 την Ιταλία στον τελικό.

Το γκολ του Κάρλος Αλμπέρτο στον τελικό ήταν εντυπωσιακό με την εναλλαγή της μπάλας από τους παίκτες να μένει στην ιστορία, όπως και μια απόκρουση του Γκόρντον Μπανκς (Αγγλία) σε προσπάθεια του Πελέ στο ματς του ομίλου, ενώ ο Γερμανός Γκερτ Μίλερ ήταν πρώτος σκόρερ με 10 γκολ.

1974 - Γερμανία
Με ηγέτη τον Φρανς Μπεκενμπάουερ η Δυτική Γερμανία στην πατρίδα της πήρε το δεύτερό της τρόπαιο. Αντίπαλος στον τελικό ήταν Ολλανδία του Γιόχαν Κρόιφ, η οποία έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο και είχε πολλά παράπονα για τη διαιτησία, ενώ το τελικό σκορ ήταν 2-1 υπέρ των «πάντσερ».

1978 - Αργεντινή
Για ακόμη μια φορά η Ολλανδία του απόλυτου ποδοσφαίρου έπαιξε στον τελικό με την οικοδέσποινα και ηττήθηκε, έχοντας πολλά παράπονα.

Η οικοδέσποινα βέβαια ήταν η Αργεντινή που κατέκτησε για πρώτη φορά την κορυφή του κόσμου κερδίζοντας τους «οράνιε» με 3-1 στην παράταση. Δύο γκολ στον τελικό πέτυχε ο Μάριο Κέμπες, ο οποίος με 6 συνολικά αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης.

1982 - Ισπανία
Το 1982 στην Ισπανία η Ιταλία αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια για τρίτη φορά στην ιστορία της κερδίζοντας με 3-1 τη Δυτική Γερμανία στον τελικό της Μαδρίτης. Σε αυτήν τη διοργάνωση αυξήθηκαν οι ομάδες και από 16 έγιναν 24.

1986 - Μεξικό
Δεύτερος συνεχόμενος χαμένος τελικός για τη Δυτική Γερμανία το 1986 στο Μεξικό, όπου η Αργεντινή κέρδισε με 3-2 έπειτα από ένα συναρπαστικό ματς και κατέκτησε το τρόπαιο για δεύτερη φορά.

Στα προημιτελικά έγινε ίσως το πιο διάσημο ματς στην ιστορία του θεσμού, καθώς συγκρούστηκαν Αργεντινή και Αγγλία τέσσερα χρόνια μετά τον πόλεμο στα Φόκλαντς. Εκεί ο Μαραντόνα έβαλε δύο γκολ (σκορ 2-1 η Αργεντινή), το ένα με το χέρι, γνωστό και ως «το χέρι του Θεού», και το άλλο περνώντας όλη την αντίπαλη άμυνα, το οποίο ψηφίστηκε ως το γκολ του αιώνα το 2002 στην ιστοσελίδα της ΦΙΦΑ.

1990 - Ιταλία
Στην Ιταλία το 1990 η Δυτική Γερμανία έφτασε για τρίτη συνεχόμενη φορά σε τελικό, αλλά αυτήν τη φορά τα κατάφερε παίρνοντας μάλιστα εκδίκηση από την Αργεντινή. Το πέναλτι του Αντρέας Μπρέμε στο 85’ έδωσε το τρίτο τρόπαιο στους Γερμανούς, ενώ πρώτος σκόρερ ήταν με 6 γκολ ο Ιταλός Σαλβατόρε Σκιλάτσι.

1994 - ΗΠΑ
Το Μουντιάλ του 1994 είναι ιστορικό για την Ελλάδα, καθώς πήρε μέρος για πρώτη φορά στην διοργάνωση, με απογοτευτικά πάντως αποτελέσματα, καθώς έχασε με 0-4 από Αργεντινή και Βουλγαρία και με 0-2 από τη Νιγηρία.

Η Βραζιλία έγινε η πρώτη χώρα που έφτασε τις 4 κατακτήσεις κερδίζοντας στον τελικό την Ιταλία με 3-2 στα πέναλτι, μετά το 0-0 σε κανονική διάρκεια του αγώνα και την παράταση.

1998 - Γαλλία
Στην πατρίδα της η Γαλλία κατέκτησε για πρώτη φορά την κορυφή του κόσμου, θριαμβεύοντας με 3-0 επί της Βραζιλίας στον τελικό με πρωταγωνιστή τον Ζινεντίν Ζιντάν.

Ο Νταβόρ Σούκερ οδήγησε στην 3η θέση την Κροατία και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με 6 γκολ, ενώ τέταρτη ήταν η Ολλανδία, η οποία είχε χάσει στα πέναλτι από την Βραζιλία στον ημιτελικό.

2002 - Ν.Κορέα/Ιαπωνία
Για πρώτη φορά το 2002 το Μουντιάλ διεξήχθη σε άλλη ήπειρο πέραν της Ευρώπης και της Αμερικής και για πρώτη φορά συνδιοργανώθηκε από δύο χώρες, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Η Βραζιλία με τον Ρονάλντο να πετυχαίνει 8 γκολ (πρώτος σκόρερ) κατέκτησε το τρόπαιο για 5η φορά στην ιστορία της κερδίζοντας στον τελικό με 2-0 την Γερμανία, με το «φαινόμενο» να πετυχαίνει και τα δύο γκολ.

2006 - Γερμανία
Το 2006 η διοργάνωση επέστρεψε στην Ευρώπη (Γερμανία) και οι Ευρωπαίοι κυριάρχησαν, με τις Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία και Πορτογαλία να φτάνουν στα ημιτελικά.

Οι Ιταλοί αναδείχθηκαν παγκόσμιοι πρωταθλητές για 4η φορά, κερδίζοντας τους Γάλλους με 5-3 στα πέναλτι. Ζιντάν και Ματεράτσι είχαν διαμορφώσει το 1-1 της κανονικής διάρκειας, ενώ στην παράταση ήταν και πάλι πρωταγωνιστές, με τον πρώτο να δίνει κουτουλιά στο στήθος του δεύτερου, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να αποβληθεί ο Γάλλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η γλώσσα είναι το «λογισμικό» ενός έθνους (Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ)

Η γλώσσα είναι το «λογισμικό» ενός έθνους (Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ)